Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Svadhisthana - szakrál csakra

Szakrális csakra; jelentése-saját lakhely

Az egyéni és a kollektív tudat lakhelye. Itt raktározódik a lélek által hozott szamszára megtapasztalásainak mentális emléke-emlékei is. Ezért lehetséges, hogy vannak pl. megmagyarázhatatlan illogikus érzéseink bármilyen hétköznapi szituációban, vagy számunkra ismeretlen emberrel kapcsolatban is. E csakra energiája határozza meg az ember legmélyebben gyökerező ösztöneit is. Az energia minősége a víz elemhez kapcsolódik, így a csakra működése fontos befolyással bír a test nedveinek egészségére!!!

Fiziológiája: A petefészek, here, prosztata, mint endokrin mirigyek alkotják, valamint kapcsolatban áll és energiáját meghatározza az agyalapi mirigy a hipofízis. Így ettől függ az ösztrogén, progeszteron, mint női, és a tesztoszteron, mint férfi hormon termelése. E 3 hormon határozza meg megjelenésünket, hangulatainkat. Ezek működését a hipofízis szabályozza.

Csakrához kapcsolódó fizikai betegségek:

-          daganatos megbetegedések, prosztata, here, méh, petefészek, mell

-          krónikus székrekedés

-          gombás fertőzések húgyutakban, nemi szervekben

-          gyomornyálkahártya gyulladás (gastritis)

-          hajproblémák

-          görcsösen zárt ánusz (hemorrhoidák)

-          hereproblémák

-          hízás

-          hólyaggyulladás

-          potenciazavarok

-          méhproblémák

-          petevezetők, és petefészek betegségei

-          mellproblémák

-          menstruációs probléma

-          endometriósis

-          prosztata panaszok

-          szexuális zavarok

-          változó kor

Lelki betegségek

-          étvágytalanság (nincs szervi ok!)

-          étkezési zavarok

-          kapcsolati problémák

-          identitás zavar

-          homoszexualitás

-          orgazmus problémák (túl gyors, nehezen elérhető, fájdalmas)

-          frigiditás

 

Az alsó két csakra endokrin rendszere,

 

Testi szinten a csakrák az idegdúcoknak, idegfonatoknak és az endokrin rendszer mirigyeinek feleltethetők meg, és talán ezekkel állnak a legszorosabb kapcsolatban. Az endokrin rendszer kapcsolatban áll az idegrendszerrel, valamint az immunrendszerrel, mely védelmet biztosít a szervezet számára a külső környezetből, valamint a belső szervekből érkező kóros behatások ellen.


A csakrák szempontjából nézve a gyökércsakrához tartozó mirigy a mellékvese (glandula suprarenalis), mely egy páros, tömött tapintású szerv, mely a vese zsíros tokjában, a vese felső pólusához illeszkedve helyezkedik el. Állományában megkülönböztetjük a külső kéregállományt (cortex) és a belső velőállományt (medulla). A kéregállományban termelődő hormon az aldoszteron és az immunrendszer működését szabályozó kortizol. A velőállományban termelődnek az anyagcserét és keringést szabályozó hormonok (adrenalin, noradrenalin), melyek segítik az alkalmazkodást a stresszhez, a túlélés kérdéseihez. Testi szinten ez a gát területe, melyhez hozzá- tartoznak még a lábak, lábfejek(földelés), a csontok, fogak, körmök(szilárdság), a vér és a vastagbél is. Így a Muladhara csakra rendellenes működése előidézheti a mellékvese nem harmonikus működését, mely összefüggésbe hozható e szervek problémáival, magával a testsúllyal is. Mivel az önfenntartás, a létezés legalapvetőbb kérdései tartoznak ide, az élelemmel, a stabilitással, és biztonsággal kapcsolatos dolgok - ezeknek hiánya félelmet és pánikot kelthet.

A második csakrához tartozó endokrin mirigyek az ivarmirigyek és az ide tartozó hormonok az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron, és a mellékvese kéregállománya által termelt szexuál szteroidok, melyek megegyeznek a nemi mirigyek által termelt hormonokkal. Fontos, hogy mindkét nemben termelnek nagyon kis mennyiségben a másik nemre jellemző hormonokat is.
Ehhez a keresztcsonti részhez testi szinten kapcsolódik a vese, hólyag és derék is a méhen és heréken kívül, tehát egyértelmű, hogy a szakrális csakra vagy más néven Svadhistana abnormális működése testi szinten a szexualitással és magával a polaritással, az evvel kapcsolatos érzésekhez hozzárendelhető szerveket terheli meg.
A vágy, az érzékekből fakadó áramlás, maguk a testnedvek (emésztőnedvek, nyirok,sperma) mind ide tartozó fogalmak, melyek működése szintén szoros kapcsolatban áll az ide tartozó belső elválasztású mirigyekkel.