Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mai jóga ágazatokat gyakorlók közül sokan a teljes vegetarianizmust választják életmódként, még akkor is, ha sem a test sem az elme,erre nincs felkészülve, sőt a környezeti hatások erre alkalmatlanok. Ezért gyakran küzdenek különböző hiánybetegségekkel, keringési elégtelenségekkel, pl. magas , vagy alacsony vérnyomás.

A klasszikus jóga indiai mesterei, akik védikus szemlélettel közelítenek meg mindent és tudói az ayurvédikus gyógyászatnak mind óva intenek a szélsőségektől.

Sokan gondolják, hogy jógáznak, miközben nem csinálnak mást önmagukkal, mint, hogy folyamatosan gyötrik a testüket, a megfeszített gyakorlatokkal, és éheztetik önmagukat, elvonva a testtől a szükséges aminosavakat. Ezek az emberek fanatikussá válva, pont a jóga lényegétől kerülnek a legtávolabb. A jóga lényege a harmónia és az egység megteremtése, a testben és lélekben. Ezért a jóga nem lehet szenvedés, csak öröm!

Ahhoz, hogy a testben a különböző minőségű pránák egészségesen áramoljanak 5 fő szabályt kell betartanunk;

Mi    -mindig a számunkra éppen megfelelő gyakorlatot végezzük

He   -helyesen lélegezzünk

M     -megfelelő minőségű legyen a pihenésünk

M     -megfelelő legyen az étrend

Le    -legyen pozitív életszemléletünk.

Ha ezeket sikerül betartanunk, akkor az egész életünk jógává válik, és olyanok leszünk,mint a futó patak, ami mindig friss és képes a megújulásra. Szervezetünkben optimálissá válik az energiaáramlás, egyensúlyba kerül bennünk a 3 guna, és elkezdjük érezni ragyogó vibráló Önvalónkat. A szokásos fájdalmak eltűnnek, rugalmassá és erőssé válunk. Javul alvásunk minősége, javul emésztésünk. Nyugalom, és békesség tölti be szervezetünket, lelkünket. Teli leszünk életerővel és az öregedési folyamatok egy folyamatos megújhodásba, növekedésbe váltanak át. A jóga egészség! Nem ritka, hogy a klasszikus jógát művelő és átadó mesterek 100 éves kor feletti éveket élnek meg rugalmas testtel és ép tudattal. Legyenek ők a példaképek!

Mi is az a 3 Guna?

A guna egy szanszkrit szó, jelentése: szál, fajta, minőség, tendencia…….

A Samkhya filozófia szerint 3 fő guna szolgálja a működési alapelveket, vagy tendenciákat, ezek egyetemes jellegűek.. 1.Sattva, 2. Rajas, 3. Tamas. A klasszikus Véda irodalomban is azt találjuk, hogy e három guna folyamatosan jelen van minden időben, minden testben minden teremtésben, és e 3 egyensúlya kell az egység megteremtéséhez, az anyagban, a testben, az elmében, és lélekben.

Sattva: Tisztaság, fény, magas szellemi potenciál

 

Rajas: Energia, mozgás, cselekvés,

 

Tamas: A forma, mint anyag, statikusság, sötétség

 

Étkezésben

Sattvikus: gabonafélék, teljes kiőrlésű, kelesztés nélküli péksütemények, friss gyümölcsök, tiszta gyümölcslevek, vaj, sajt, hüvelyesek, diófélék, magvak, csírák, gyógynövény teák.

Rajastikus: forró ételek, keserű, száraz, szárított, sós élelmiszerek, erős fűszerek, erős gyógynövények, stimulánsok-tea, kávé, hal, tojás, csokoládé.

Tamastikus: hús, alkohol, dohány, hagyma, fokhagyma, erjesztett, savanyú élelmiszerek, ecet, túlérett élelmiszerek.

A Sattvikus étrend előnyei; az elme könnyűvé, fogékonnyá válik. A Rajastikus étrendnél, a test energikussá, az elme gyorssá válik,. A Tamastikus étrendnél, a test lelassul, elnehezül, az elme nehézkessé válik. A ma emberének, a rugalmassághoz és ahhoz, hogy a világban jól tudjon „működni” a leg ideálisabb a Sattvikus és Rajastikus étrend vegyes használata, valamint időnként, ha pihenni szeretne és kicsit kilépni a pörgésből, akkor némi Tamastikus étel magához vétele.

A Jógi mesterek azt mondják, ha az emberen túl súly van, az nem alkati kérdés, hanem betegség, méghozzá a test emésztőrendszerének a betegsége, melyet a megfelelő étrenddel, ez ilyenkor kizárólag a Sattvikus és Rajastikus étrend, és a megfelelő ászanákkal, melyek főleg az emésztést serkentő ászanák, úgy, mint szél pózok, csavaró és hátra hajlító ászanák, kell alkalmazni, valamint a pranayama gyakorlatok közül is a tűz légzéseket javasolják. Ugyan így betegség az is mikor valaki nagyon sovány, bár a nyugati emberben az a kép alakult ki -helytelenül- hogy a jógik mind csont soványak. A soványság esetében a szervezet nem épül, hanem önmagát emészti. Ekkor a Sattvikus és Tamas étrendet együtt szokták ajánlani.

A ma embere főként csak a Tamas étrenddel él, melynek igen nagy hátránya, hogy agresszívvá, ingerlékennyé, gondolkodásban nehézkessé, és depresszívvé teszi az embert.

Soha nem felejthetjük el a Védák tanácsát, ; A gunáknak egyensúlyban és harmóniában kell működnie, kívül és belül, hogy mindig a mostban legyünk, és elérjük az egység állapotát, az Egész-séget.

 
 

 

Kép