Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az 5 elem az emberi természetben

A Föld a legsűrűbb, leg nehezebb anyag, melynek nincs kiterjedése,. Az emberi természet legnagyobb részét is a Föld alkotja, hiszen a tudatos tudat, az mely ragaszkodik mindenhez és nehézkes a megértésekben, mely számára ismeretlen, megtapasztalhatatlan az nem létezik.

Ez az ego ragaszkodása a magyarázatokhoz, bizonyításokhoz, ami általa besűríthető egy keretbe, az elme materiálisan megmagyarázható részébe, így már a határtalan megérthetetlen besűríthetővé válik, megmagyarázhatóvá, kézzel foghatóvá. De pontosan a Föld természet az mely lehetővé teszi az egyén számára a beintegrálódást, a megélhetést, hiszen a matreiának, a testnek a földnek földre van szüksége, hogy gyarapodjon, önmagában nem képes kiterjedni, csak ha többletet szerez. Ez jelenti azt, hogy „2 lábbal állunk a földön”. Ez minden testtel és matériával rendelkező sajátja, hogy a gyarapodáshoz, a hiányzó materiális rész pótlásához, materiális részre vágyik azzal pótol.

A Víz már nem olyan sűrű mint a Föld, van kiterjedése, de rendelkezik sűrűséggel. Van áramlása.

Az emberi természet vize, az „élet vize”, ez teszi lehetővé számunkra, hogy a tudatos tudatot ki tudjuk terjeszteni a különböző ismeretekre, hogy részesei lehessünk az áramlásnak, mely életünk velejárója. Fiatalon együtt megyünk a többiekkel és víz természetünk lehetővé teszi, hogy figyelmünket a minket érdeklő dolgok felé irányítsuk és azt „ elnyeljük „ magunkba integráljuk, de ez teszi lehetővé azt is, hogy másokat elsöpörjünk, saját lényünk, egónk áradásával. Víz természetünk által képesek vagyunk fejlődni, új emberek ismertek által.

A Tűz könnyebb a víznél, képes a teljes kiterjedésre, a felemelkedésre.

Az emberi természetben ez éltünk lángja. Mely képes minket felhevíteni, szenvedélyessé tenni a cselekedeteinkben , de a megismerésekben is. A tűz mely az emberi természet vizének áramoltatását irányulttá teszi, „ gőzt ad a cselekedeteknek, elhatározásoknak” mint a mozdonynak! Így ez adja számunkra az előrehaladás, megismerés, megértés, energiáját.

A Levegő könnyebb a víznél, van némi sűrűsége, de áthatja a vizet, tüzet és a Föld felszíni részét is .

Az emberi természet levegő tulajdonsága teszi lehetővé számunkra a könnyedséget, hogy képesek vagyunk átlátni a dolgok között. Képesek vagyunk ez által könnyen venni az akadályokat, a megértéseket, könnyebb általa az átalakulás, legyen az gondolati, érzelmi, vagy akár testi!

A Tér-Univerzum, különlegesen finom szubsztancia, mely mindennek része és mindent áthat , így a Földet a vizet a tüzet a levegőt.

A z emberi természet Univerzum része az mely az embert a valóság/az általa még nem tapasztalt/ felé mozgatja, hiszen benne van a mindent áthatóság miatt a tudás,az ismeret, melyet meg kell tapasztalni, Az emberi Természet Univerzum, Tér természete az mely lehetővé teszi akár a psziché számára is a jelzést bármilyen megtapasztalásról, hogy az igaz, vagy valótlan, ezért mondja az ember a hallottak után: „itt valami nekem sántít” ekkor emberi természetünk Univerzum része az mely megnyilatkozik, de mivel természetünk fele, vagy nagyobb része a Föld természet ezért sokszor nehéz észrevennünk a legfinomabb szubsztanciát a legsűrűbb, legnehezebb anyagban.

 

Mentális alkotóként

 

Föld- Bölcsességgé válik;

Túl súly esetén: könnyű ételek, kerülni a kimerülést, élénkítő gyakorlatok, kreativitás.

Hiány: összpontosító gyakorlatok, kicsit nehezebb ételek fogyasztása, kerülni az izgató szereket

Föld gyakorlatok: Ülő ászanák, egyensúly ászanák

Víz- tükör szerű bölcsességgé válik;

Víz gyakorlat: guru jóga, szeretet, együttérzés gyakorlata, szív szakrális terének megtapasztalása

Tűz-megkülönböztetés bölcsességévé válik;

Tűz gyakorlat: tumo, tűz légzés, energia ászanák

Levegő-megkülönböztetés bölcsességévé válik;

Levegő gyakorlata: pranaja, karma, trul khor jóga, 9 kitisztító légzés

Tér-üresség bölcsességévé válik

Tér gyakorlata: kiüresítő gyakorlatok tigle, tibeti Á

5 elem az emberi testben

Föld: Az emberi testet alkotó ásványi anyagok, a csont, a szövetek

Víz: Az emberi test nedvei, mint vér, nyirok nedv, nyál…

Tűz: Mint emésztés, test hő…

Levegő: Mint légzés, a vérben, oxigén formájában

Tér: Maga a test, mely magába foglalja a szerveket, a szervek, melyek magukba foglalják a sejteket, a sejtek, melyek magukba foglalják a fehérje láncolatokat, pepdideket, …….