Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jóga jelene, múltja

 

A jóga története és haszna napjainkban.

 

Hétköznapi nyelven a jóga a test, tudat és érzelmek egyensúlyba hozását, azok harmonikus összhangját jelenti. Ez a harmónia, segít, hogy a magasabb valósággal történő egyesülés létrejöhessen a gyakorlónál.

A jóga első lépésben a fizikai testen való munkával kezdődik.  Ez azért is fontos, hogy újból egyensúlyba kerüljön a test a fizikai síkon, és a szervek, az izmok és az idegi működés összhangba kerüljön. Ilyenkor az endokrin rendszer működése optimalizálódik, az idegrendszer hatékonyan képes működni, és a betegségek a szervezetből eltűnnek, mivel az emberi szervezet öngyógyító folyamatai ismét megfelelően működnek.

A fizikai test egészsége, jóléte után a jóga egy magasabb szinten művelhető, mely már a mentális, érzelmi síkokat érinti. A gyakorló ez által képessé válik arra, hogy könnyedén megbirkózzon a hétköznapi életben kialakult nehézségekkel. A gondolatok, szavak, és tettek között is kialakul a harmónia, vagyis a fej, a szív, és test tevékenységei koordinálódnak.. Ekkor elkezdjük megérteni létezésünk, más, finomabb, nehezen megfogható területeit is.

A ma ismert jóga a tantrikus civilizáció, és a világ minden részén jelen volt már több mint tízezer évvel ezelőtt is.. Ásatásokon számos olyan szobrot találtak, melyek Sívára, Parvatira, hasonlítanak, és különböző ászanába, meditációs pózokba helyezkednek.

A jóga eredete az emberi civilizáció kezdetére tehető, amikor az ember elkezdte kialakítani szellemi fejlesztésének technikáit.

A kezdetekkor semmit nem írtak le, mert a guru szóban adta át tapasztalásait a tanítványnak. Így a gyakorlatok, meditációk célja és megértése világos volt a tanítvány számára, és minden félreértés, zavarodottság, túlzott elmélkedés elkerülhetővé vált.

Az első írások melyek említést tesznek a jógáról a Tantrák, és Védák voltak, de ekkor még szimbólumokba burkolták a tanításokat. A jóga tanításai az Upanisadokban bontakozik ki. Ezekről az írásokról úgy tartják, hogy a Védák lényegét tartalmazzák.

Patandzsali Jóga Szútrája az első olyan mű, mely pontos, egységes, és átfogó leírást ad a jóga rendszeréről.

 

A nyolcrétű ösvény elemei:

1. jama- önkorlátozás

2. nijama- önszabályozás

3. ászana

4. pránájámá

5. pratjáhéra- a tudat elválasztása a külső környezettől

6. dháraná- koncentráció

7. dhjána- meditáció

8. szamádhi- tiszta tudatossággal való azonosulás

A jóga napjainkban is nagyon fontos szerepet tölt be a fizikai és mentális terápia területén, mivel a harmónia holisztikus alapelveit alkalmazza. Alternatív terápiaként rendkívül sikeresnek bizonyult asztma, cukorbetegség, vérnyomásprobléma, ízületi gyulladás, emésztőrendszeri betegség, és egyéb krónikus, betegségek esetén.

Orvos kutatók szerint a jóga terápia azért sikeres, mert megteremti az egyensúlyt az idegrendszerben és az endokrin rendszerben, melyek közvetlenül hatnak a test más rendszereire és szerveire.

 

Összegezve azonban a jóga jóval több, mint a fizikai gyakorlatok összessége. Ez az életmód az átélésen alapul, melynek lényegét nem lehet intellektuálisan megérteni, mivel csak a gyakorláson és tapasztalaton keresztül válik élő tudássá. Ezért is fontos, hogy amikor elhatározzuk magunkat a jóga elsajátítására, megtaláljuk a számunkra leg jobb jóga oktatót, mestert, és gurut. A könyvekből történő egyéni gyakorlás a kezdetekben tévutakra, sérülésekhez, és tévképzetekhez viszi a gyakorlót, hiszem minden gyakorlatnak meg van az élettani hatása, és ha a végrehajtás nem pontos, a hatás akár ellenhatássá is alakulhat, pl. ízületi kopás, gyulladás, húzódások, vagy akár az emésztő rendszer működésének felborulásában.